Kolejny weekend i kolejna zabawka.
Tym razem udalo mi sie upolowac taniego Rolanda MT80s. Trafiaja sie Jebaju ale wszystkie sa po £100 i wiecej. Niektorzy szalency chca po £350 za swoje okazy, co jak dla mnie ogolnie graniczy z religia. Tak czy inaczej ten (juz teraz moj) pojawil sie za £80 ale niesprawny. Objaw byl taki, ze no niby dzialal ale nie wychodzil z niego zaden dzwiek ani na sluchawkach ani na glosniku ani tez na wyjsciu do HAJFAJ. To sobie mysle a dobra, niech mu bedzie, nie bede taki, zaoferuje mu dwie dychy.
Odpisal:
- panie, ten sprzet taki rzadki ze mniej niz cztery nie wezme.
To mu mowie:
- ale panie, przeca to popsute. Tsza naprawic, a gdzie ja tera w Anglyi uelektronika znajde ? A jak ju znajde to ile mnie skasuje ? Panie taki koszt to nie na moje nerwy, dam £25.
No i sie zgodzil i za wysylke tez zaplacil.
Dzisiaj sprzet przyszedl, wrzucilem na warsztat i faktycznie niby dziala, z dyskietki cos czyta ale nic.
Otworzylem, omacalem miernikiem no i 5V jest a nie ma 12V. 12V jest potrzebne do stacji dyskietek, koncowki mocy i OpAmp-ow, takze nie dziwne, ze taki cichy. Se mysle, pewnie jaki stabilizator strzelil, a na stabilizatorze ani na WE ani na WY nie ma nic. Se mysle jaki pieorn, no dawaj mostek -> nie ma nic na WY a na WE mam 13V. No to ladnie, mostek do wymiany, dobra, wymienimy i bedziemy szukac dalej. Kond za mostkiem nie zwiera, wiec moze koncowka mocy ale ta tez zdrowa. Postanowailem go wyjac.
Eureka !!!
Dwie nozki z czterech sie po prostu majdaly w powietrzu. Zimny lut i tyle. Zasmarkalem to wszystko bezolowiowa cyna jak nalezy, zdzierajac nawet troche lakieru ze sciezek dla dobrej miary i nagle jak nie ... hehe nic sie nie stalo, po prostu zaczal grac

NIe mial najmniejszego problemu, zeby czytac pliki MIDI z dyskietki, ani wlasciwe z niczym nie mial problemu. Metronom dziala, wszystkie funkcje tez. Z Service-Maunala znalazlem kombinacje na selftest no i defektow brak.
Co mnie najbardziej zaskoczylo, to mam kilka fajnych i dosc zaawansowanych instrumentow ale ten jesli chodzi o odtwarzanie plikow MIDI brzmi na prawde bardzo ladnie.
Z reszta, co sie bede chwalil - tutaj jest filmik z krotkim opisem, co sprzet potrafi:
https://www.youtube.com/watch?v=5ks3ucumilUPozdrawiam.