@Klaud Dzięki za info. Brakuje mi w tej chwili odpowiednika BORDERa albo zmiany palety - to podstawowa metoda oceny ile czasu w ramce wykonuje się kod

A przygotowując sobie narzędzia w pierwszej kolejności zapatchowałem pasmo (0.5.4-beta2) dodając tryb generowania --jace z którego wychodzi TAP, który można bez kombinowania wciągnąć (0 0 bload) w EightyOne i odpalić z ręki. Jakby ktoś chciał sobie przekompilować to patch w załączniku.
Biorąc pod uwagę fakt, że na razie nie znalazłem metody na zrobienie prawdziwego autostartu a co gorsza nie ma nawet odpowiednika load "" code (za każdym razem trzeba podać nazwę) zrobiłem sobie skrypt (w Darcie - kiedyś już podrzucałem skąd ściągnąć), któremu podajemy jako parametr nazwę pliku z kodem, który zrobiliśmy, nazwę pliku wynikowego i nazwę jaką ma mieć loader wewnątrz TAPa. Wygenerowanego TAPa wciągamy w EightyOne i odpalamy przez "0 0 bload nazwa". Skrypt oczywiście w załączniku.
I oczywiście ostatni plik to przygotowany w ten sposób TAP ze scrollerem - otwieramy w EightyOne autoscroller.tap i odpalamy przez "0 0 bload scroll"
A jak już mam narzędzia to teraz mogę zacząć myśleć co nimi zrobić