Przygoda jaka spotkała naszego kolegę przy zakupie Z80 CTC z oznaczeniem CPC (Amstrad made
) postanowiłem napisać post który po wyglądzie wstępnie zweryfikuje procesor po jego oznaczeniach. Umieściłem chronologiczne stosowane oznaczenia stosowane przez firmę Zilog.
1,2 - to oznaczenie pojawia się od końcówki lat 70 i jest spotykane w procesorach produkowanych do połowy lat 80
3 - ten sposób oznaczania pojawia się w produkcjach drugiej połowy lat 80
4 - moje ulubione logo - Feniks, to lata 90
5 - przełom wieków to logotyp z dużym Z w kolorze żółtym, namiętnie powielane przez malarzy pisanek za pomocą lasera
6 - współczesne produkty
Oczywiście te daty nie są dość precyzyjne, ale z całą pewnością jak zobaczycie procesor z logiem Feniksa datowany ma 2015 rok to powinna się zaświecić lampka ostrzegawcza.
Okrągłe pozostałości po wtryskarce są zawsze lśniące, nie matowe, a prostym sposobem na sprawdzenie malowanki jest użycie wacika nasączonego acetonem gdzieś na górnej powierzchni tam gdzie nie ma napisów, gdy się zaczerni to mamy pecha.
PS. Ten "poradnik" należy traktować jako drogowskaz, gdyż nie mam pełnej wiedzy i z chęcią dowiem się czegoś nowego jak macie takie informacje.