No tak Panowie ale kolega dick202 wyraźnie napisał, że ma CPC 464 czyli maszyne z wbudowanym magnetofonem a nie ze stacją dysków...
Witam.
Czy ktoś się orientuje, czy można w jakiś sposób uzyskać kompatybilność Amstrada (Schneidera) ze Spectrumem?
Mam zamiar na CPC-464 wgrać z kasety programy od Spectrum.
Bardzo proszę o pomoc. Nie mogę tego wątku wystawić na forum Amstrada, bo takiego nie ma 
Dzięki z góry i pozdro
ZX Spectrum i Amstrad CPC to zupełnie różne maszyny. Nawet jeśli pisk tasmy Spectruma jest podobny do pisku tasmy
Amstrada to jest to tylko podobieństwo na słuch.
Jeśli chodzi o kompatybilność to jest ona żadna to znaczy że nie wczytasz taśmy od ZX do Amstrada.
Kiedyś dosyć łatwo prze'port'owywało się gry z ZX Spectrum na CPC bo procesor ten sam. Zresztą nad tym boleją
niektórzy właściciele Amstradów, którzy twierdzą, że wiele fajnych tytułów zostało prze'port'owanych i w ten sposób
pojawiły się one na Amstradach wraz z bolączkami lub raczej jak oni to nazywają niedoskonałościami Spectrusia,
a powinny zostać napisane od zera aby "w pełni wykorzystać doskonałe możliwości Amstrada"
(
http://www.cpcwiki.eu/index.php/Speccy_Port Wracając do Twojego CPC 464 - koledzy troszkę się zapędzili polecając Ci poszukiwanie gier dyskowych.
Masz u siebie wbudowany magnetofon i Tobie mogą się przydać wyłacznie zgrane obrazy taśm - pliki
z rozszerzeniem CDT
Niestety jest ich nie tak dużo w sieci. Większość sławnych gier powstała już na starszego brata czyli
CPC 6128 z wbudowaną stacją dysków.
Co do plików CDT - poszukaj ich w linku poniżej:
http://www.cpc-power.com/index.php?page=jeuxJeżeli przy nazwie gry jest oprócz obrazka dyskietki, obrazek kasety - to możesz sciągnąć CDT.
Następnie zmieniasz rozszerzenie CDT na TZX i przy pomocy programu odgrywającego TZX
kopiujesz piski na taśme poprzez magnetofon (najlepiej mono) podłączony do wyjścia Twojej karty muzycznej.
To tak w telegraficznym skrócie. Ja też boleje nad tym że nie ma w Polsce forum poświeconego CPC.
EDIT: Widzę że koledzy matofesi i Piesiu mnie uprzedzili :-)
Aha - do CPC 464 nie da sie w prosty sposób podłączyć stacji dysków. Nie ma sterownika na płycie głównej.