Autor Wątek: SERDECZNE POWITANIE  (Przeczytany 7343 razy)

bart71

• *
  • Miejsce pobytu:
    Lublin
SERDECZNE POWITANIE
« dnia: 2024.07.19, 23:40:00 »
Chciałbym się bardzo serdecznie przywitać.
Od pewnego czasu czytałem tu posty i widzę, że towarzystwo jest naprawdę super, postanowiłem dołączyć  ;)
W czasach liceum (II LO Lublin) i pierwszych lat studiów (Politechnika) byłem szczęśliwym posiadaczem Amstrada CPC128 z zielonym (niestety) monitorem, drukarką Amstrad DMP2000. Oczywiście też grałem na tym komputerze, ale bardzo fajnie mi służył w przygodach z programowaniem - przy pomocy tego komputerka sam wymyśliłem (!!!) metodę kolejnych przybliżeń szukając miejsc zerowych funkcji (haha a póżniej mnie tej metody uczono i kazano zdawać egzaminy).
Niestety z pojawieniem się ery przystępnych PC-tów komputerek poszedł gdzieś do ludzi a ja oczywiście przesiadłem się na 'wyższy poziom'.
Kilka lat temu znalazłem w swoich starych gratach kilka dyskietek 3" - nostalgia spowodowała że po pewnym czasie stałem się ponownie posiadaczem CPC6128 - udało się w marę korzystnie kupić w UK uszkodzony i naprawić. Ku mojemu zdziwieniu stare dyskietki wczytały się bez problemu !!!! Dokupiłem GOTEK - wydrukowałem do niego piękną obudowę i służy jako stacja zewnętrzna - nie chcę pozbywać się oryginalnej sprawnej stacji dysków. Dokupiłem też Dandanator mini oraz M4 Board. Pobawiłem się trochę grami, które kiedyś miałem - nostalgiczna podróż w czasie. O dziwo moje dzieci wykazały spore zainteresowanie tematem, biorą udział wspierają mnie w moim nowym hobby. Planuję pobawić się trochę w programowanie, zobaczymy czy czas pozwoli.
Amstrad Amstradem, ale pierwsza styczność z mikrokomputerem to ZX Spectrum - był taki w rodzinie i z tym komputerem stawiałem pierwsze kroki informatyczne. Postanowiłem kupić takowy, bo trafił się "tanio" uszkodzony i do tej pory bezskutecznie próbuję naprawić (wkrótce pojawi się mój nowy wątek dziale sprzętowym gdzie opiszę moją przygodę i poproszę o pomoc). Grzebiąc po portalach aukcyjnych do tej pory w mojej kolekcji posiadam:
- Amstrad CPC 6128 + Gotek + Dandanator + M4 Board
- Schneider CPC 464
- ZX Spectrum 48K (w trakcie naprawy) + Dandanator
- Harlequin 48
- Commodore 64 + Datacorder
- Amiga 500 + Gotek
Mam nadzieję (ba, jestem pewien), że będę się tu z Wami dobrze bawił!

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: SERDECZNE POWITANIE
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.07.20, 00:10:12 »
Witaj na forum, jestem przekonany że w problemach sprzętowych jak i programowych znajdziesz tutaj odpowiedzi na swoje pytania.

Wiele tematów serwisowych jest już na forum, ale jeśli masz jakieś konkretne pytania to myślę że zawsze ktoś chętnie pomoże.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.07.20, 06:58:23 »
Witaj!
Posiadasz całkiem różnorodny zbiór, gratulacje :)
Jestem pewien że z pomocą forum Twój ZX również stanie na nogi.

Pozdrawiam torbie serdecznie
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

bart71

• *
  • Miejsce pobytu:
    Lublin
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.07.20, 18:08:00 »
TAk mój zbiór jest trochę różnorodny, wtedy wszystko było tak trudno dostępne, dzisiaj z ciekawości sięgam po inne komputerki w pewnym sensie podróżując w czasie :) Nie ciągnie mnie tylko do Atari bo w pewnym momencie chyba dzięki Pewexowi pojawiło się tego sporo i inne rozwiązania zaczęły znikać z 'prasy informatycznej' (no Amstrad zawsze był gdzieś z boku i artykuły w klanie Amstard stanowiły niewielki ułamek zawartości gazetek)

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.07.21, 06:20:29 »
Ja miałem 6128 w latach 92-96, i pocztą pantoflową dotarłem do kilku posiadaczy CPC. I miałem odczucie że z pośród posiadaczy 6128 to ok 90% miało Amstrada, a 10% Schneidera. A wśród posiadaczy 464 to praktycznie 100% miało Schneidera.
Aż do ok '94 roku to nawet nie wiedziałem że Amstrady 464 miały takie kolorowe klawisze, bo dopiero wtedy zobaczyłem je na zdjęciu w zagranicznej gazecie. :)  A w polskiej prasie raczej sie trafiały Schneidery 464, dopiero w czasach internetowych (po 2000) trafiłem na publikacje które mnie wcześniej ominęły jak Horyzonty Techniki 4/85s8 i 6/85s32 czy Mikroklan 1/86s17, a pozostałe przypadki publikacji zdjęć modelu 464 albo były czarnobiałe, albo częściej był to Scheider który nie miał kolorowych klawiszy.