Chciałbym się bardzo serdecznie przywitać.
Od pewnego czasu czytałem tu posty i widzę, że towarzystwo jest naprawdę super, postanowiłem dołączyć

W czasach liceum (II LO Lublin) i pierwszych lat studiów (Politechnika) byłem szczęśliwym posiadaczem Amstrada CPC128 z zielonym (niestety) monitorem, drukarką Amstrad DMP2000. Oczywiście też grałem na tym komputerze, ale bardzo fajnie mi służył w przygodach z programowaniem - przy pomocy tego komputerka sam wymyśliłem (!!!) metodę kolejnych przybliżeń szukając miejsc zerowych funkcji (haha a póżniej mnie tej metody uczono i kazano zdawać egzaminy).
Niestety z pojawieniem się ery przystępnych PC-tów komputerek poszedł gdzieś do ludzi a ja oczywiście przesiadłem się na 'wyższy poziom'.
Kilka lat temu znalazłem w swoich starych gratach kilka dyskietek 3" - nostalgia spowodowała że po pewnym czasie stałem się ponownie posiadaczem CPC6128 - udało się w marę korzystnie kupić w UK uszkodzony i naprawić. Ku mojemu zdziwieniu stare dyskietki wczytały się bez problemu !!!! Dokupiłem GOTEK - wydrukowałem do niego piękną obudowę i służy jako stacja zewnętrzna - nie chcę pozbywać się oryginalnej sprawnej stacji dysków. Dokupiłem też Dandanator mini oraz M4 Board. Pobawiłem się trochę grami, które kiedyś miałem - nostalgiczna podróż w czasie. O dziwo moje dzieci wykazały spore zainteresowanie tematem, biorą udział wspierają mnie w moim nowym hobby. Planuję pobawić się trochę w programowanie, zobaczymy czy czas pozwoli.
Amstrad Amstradem, ale pierwsza styczność z mikrokomputerem to ZX Spectrum - był taki w rodzinie i z tym komputerem stawiałem pierwsze kroki informatyczne. Postanowiłem kupić takowy, bo trafił się "tanio" uszkodzony i do tej pory bezskutecznie próbuję naprawić (wkrótce pojawi się mój nowy wątek dziale sprzętowym gdzie opiszę moją przygodę i poproszę o pomoc). Grzebiąc po portalach aukcyjnych do tej pory w mojej kolekcji posiadam:
- Amstrad CPC 6128 + Gotek + Dandanator + M4 Board
- Schneider CPC 464
- ZX Spectrum 48K (w trakcie naprawy) + Dandanator
- Harlequin 48
- Commodore 64 + Datacorder
- Amiga 500 + Gotek
Mam nadzieję (ba, jestem pewien), że będę się tu z Wami dobrze bawił!
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie