Autor Wątek: ZX spectrum 16k brak kolorów  (Przeczytany 20506 razy)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
Odp: ZX spectrum 16k brak kolorów
« Odpowiedź #15 dnia: 2024.09.30, 11:15:15 »
Np. programatorem, który ma możliwość sprawdzania układów logicznych, albo podmienić na inne, byleby nie produkcji National.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #16 dnia: 2024.09.30, 11:38:50 »
Na pewno będe delikatny ale musze wiedziećod czego zacząć ;)
Tu nie chodzi o delikatność tylko o praktykę i posiadany sprzęt. Jeśli nie wylutowywałeś wcześniej układów z płyty Spectrum, to jest duża szansa, że rozwalisz przelotki, powyrywasz ścieżki itp, zwłaszcza gdy nie masz lutownicy z regulowaną temperaturą i grzejesz np. jakąś transformatorówką. A wszystkie podejrzane układy masz niestety wlutowane w płytę.

sokot

• **
« Odpowiedź #17 dnia: 2024.09.30, 11:51:48 »
Np. programatorem, który ma możliwość sprawdzania układów logicznych, albo podmienić na inne, byleby nie produkcji National.

Mam programator XGecu PRO T48. Nada się ?
Dokładnie ten:

https://www.gotronik.pl/tl866-3g-programator-uniwersalny-t48-zif40-do-spi-nand-flash-pal-sram-xgecu-p-9597.html

Czyli trzeba je wylutować aby sprawdzić ?

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #18 dnia: 2024.09.30, 12:12:43 »
Nada się, soft ma funkcję kontroli układów logicznych. Trzeba wylutować. Bez wylutowania potrzebujesz oscyloskop, albo sondę stanów logicznych.

sokot

• **
« Odpowiedź #19 dnia: 2024.09.30, 12:18:27 »
Nada się, soft ma funkcję kontroli układów logicznych. Trzeba wylutować. Bez wylutowania potrzebujesz oscyloskop, albo sondę stanów logicznych.

Kolega wyżej powiedział że program sugeruje padnięta pamięć IC22 może lepiej zacząć od wymiany tej pamięci ? To mniej grzebania a może wystarczy. Bo z tymi multiplekserami (IC25 IC26) jest 2 razy więcej grzebania a wiadomo że wolałbym nie ingerować za dużo. Jak myślisz ?

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #20 dnia: 2024.09.30, 12:20:47 »
Proszę, przeczytaj specyfikację własnego programatora na tej stronie. Jest tam napisane:
testowanie układów logicznych TTL/CMOS

A w instrukcji do programatora jest opisane jak to zrobić.

Tak, najłatwiej będzie jeśli wylatujesz te układy, ALE pamiętaj, że programator nie testuje parametrów dynamicznych, które są istotne w przypadku multiplekserów.
KWF
-----

sokot

• **
« Odpowiedź #21 dnia: 2024.09.30, 12:29:37 »
A może zacząć od wymiany tej pamięci IC22 tak jak sugeruje ten program? Jak myślisz ? mniej lutowania a może to wystarczy ? Jak ty byś zrobił ?

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
« Odpowiedź #22 dnia: 2024.09.30, 12:38:17 »
A czy któraś(eś) z kości pamięci jest(są) wyraźnie cieplejsza(e) niż pozostałe? (np. IC22)

sokot

• **
« Odpowiedź #23 dnia: 2024.09.30, 12:50:10 »
A czy któraś(eś) z kości pamięci jest(są) wyraźnie cieplejsza(e) niż pozostałe? (np. IC22)

kości zimne ale ULA grzeje sie mocno

sokot

• **
« Odpowiedź #24 dnia: 2024.09.30, 16:29:56 »
Proszę, przeczytaj specyfikację własnego programatora na tej stronie. Jest tam napisane:
testowanie układów logicznych TTL/CMOS

A w instrukcji do programatora jest opisane jak to zrobić.

Tak, najłatwiej będzie jeśli wylatujesz te układy, ALE pamiętaj, że programator nie testuje parametrów dynamicznych, które są istotne w przypadku multiplekserów.

Hej wylutowałem icka26 (nawet sprawnie poszło mam już pewne doświadczenie) i wrzuciłem w ten test logidzny. Wygląda że jest ok wrzucam print screena. To teraz zrobićto samo rozumiem z ickiem25 ?

sokot

• **
« Odpowiedź #25 dnia: 2024.09.30, 19:05:13 »
ALE pamiętaj, że programator nie testuje parametrów dynamicznych, które są istotne w przypadku multiplekserów.

To może warto wymienić te multipleksery jak już wyjme oba ? (nawet jak logidznie nie zwracają błędów)

sokot

• **
« Odpowiedź #26 dnia: 2024.09.30, 20:20:59 »
Sprawdziłem oba multipleksery IC25 i IC26 . Kości wydają sie być sprawne. NA pewno teraz złożę podstawki pod nie. Pytanie czy mimo wszystko ich nie wymienić ? Kolega KWF napisał że one mogą mieć i tak uwalone parametry dynamiczne. Co sądzicie ? Oczywiście następne co zrobie to pewnie wymienią tą kość pamięci IC22

sokot

• **
« Odpowiedź #27 dnia: 2024.09.30, 22:59:05 »
Kurcze to nie był jeszcze test (ten poprzedni print screen) Przepraszam za moją amatorke ale robię to pierwszy raz. Podrzucam finalny test logiczny. Na obu kościach jest taki sam więc wychodzi że sąchyba dobre

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #28 dnia: 2024.10.01, 06:51:06 »
Jeśli nie jesteś pewien, czy wynik z testu jest prawidłowy, porównaj go z tabelką stanów w karcie katalogowej układu scalonego.

Parametrów dynamicznych nie sprawdzisz bez oscyloskopu, ale na tym etapie nie przejmowałbym się nimi. Wsadziłbym podstawki pod te multipleksery i je zamontował ponownie w płycie. Następny w kolejce jest IC22, wymontowałbym go z płyty i zapuścił test pamięci. Test na bank pokaże błąd bitu 7, ale tego oczekiwałbym. Pytanie, czy jeszcze coś więcej będzie się sypało.

No i podstawowe pytanie: jakie są napięcia na liniach zasilających?

Na jesienne wieczory polecam obejrzeć całą serię Joulespera Coulomba: https://www.youtube.com/watch?v=IzgCmldm2H4
KWF
-----

sokot

• **
« Odpowiedź #29 dnia: 2024.10.01, 09:26:29 »
Jeśli nie jesteś pewien, czy wynik z testu jest prawidłowy, porównaj go z tabelką stanów w karcie katalogowej układu scalonego.

Parametrów dynamicznych nie sprawdzisz bez oscyloskopu, ale na tym etapie nie przejmowałbym się nimi. Wsadziłbym podstawki pod te multipleksery i je zamontował ponownie w płycie. Następny w kolejce jest IC22, wymontowałbym go z płyty i zapuścił test pamięci. Test na bank pokaże błąd bitu 7, ale tego oczekiwałbym. Pytanie, czy jeszcze coś więcej będzie się sypało.

No i podstawowe pytanie: jakie są napięcia na liniach zasilających?

Na jesienne wieczory polecam obejrzeć całą serię Joulespera Coulomba: https://www.youtube.com/watch?v=IzgCmldm2H4

Bardzo dziękuję za wskazówki i link. już widziałem jego jeden film ale pewnie oberzje więcej - pewnie ma on tam coś na temat tych pomiarów napieć. Mam 2 pytania. Pierwsze  odnośnie tego testu czy myślisz że da się go zrobić w tym programie co sprawdzałem mulipleksery ? Drugie czy nazwa multiplekserów czyli "SN74LS157N motorola 18238" musi być identyczna ? Musze znaleźć dokładnie ten model aby sprawdzić kartę katalogową. Ewentualnie jak będę chciał wymienić to też muszą być identyczne ? BO widze że na płycie multipleksery nie róznia się tylko tym symbolem "SN74LS157N motorola".
« Ostatnia zmiana: 2024.10.01, 09:35:44 wysłana przez sokot »