Autor Wątek: ZX spectrum 16k brak kolorów  (Przeczytany 20503 razy)

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ZX spectrum 16k brak kolorów
« Odpowiedź #30 dnia: 2024.10.01, 20:37:35 »
Musisz zdobyć 74LS157 przyzwoitej firmy, czyli np. Texas Instruments, czy wspomnianej Motoroli. Oznaczenia producentów mogą się nieznacznie różnić, ale 74, LS i 157 jest chyba zawsze. Zacznij może jednak od montażu podstawek i sprawdzenia tych wylutowanych układów w płycie. Jeśli przechodzą testy, może problemem były utlenione połączenia?

sokot

• **
« Odpowiedź #31 dnia: 2024.10.01, 23:12:42 »
Panowie kurka kości raczej na bank są dobre przechodzą testy ale ... zamontowałem podstawki i coś nie hula mi spectrum jak wsadzam do IC26 multiplekser (nieważne który z wyjętych). Wywala krzaki jak przy walnietej pamięci. Co ciekawe jak tam nie ma multipleksera to Gumiak odpala normalnie. Tzn na podstawce którą włożyłem IC25 i na obu wyjętych multiplekserach (sprawdzałem na niej oba wyjęte). Wiem, wiem od razu sobie pewnie mylsicie że coś zwaliłem i ta podstawka to jest zamontowana jak w rzeźni ale uwierzcie mi że zrobiłem to elegancko. Już okres rzeźni mam za sobą ;). Dziś multimetrem sprawdzałem jeszcze wszystkie nóżki czy nie ma zwarć i czy jakaś ścieżka nie przewodzi. Noz kurde wszystko jest cacy (chyba że coś zupełnie abstrakcyjnego sie stało). A jadnak jak wsadzam w nią kość (którykolwiek z wyjęych muliplekserów) to krzaki. Zaraz biore się za pomiary które były na filmie od kolegi post wyżej i napisze jak to wygląda. Czy ten IC26 jest mocno powiązany z pamięcia IC22? moze on ją obsługuje jakoś i coś ta pamięć doszła do krawędzi ? Pozdrawiam i dalej z wdzięcznością oczekuje na sugestie
« Ostatnia zmiana: 2024.10.02, 00:08:35 wysłana przez sokot »

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #32 dnia: 2024.10.01, 23:28:07 »
Kolego - nóżki, a nie "nużki". Zachowajmy jakiś poziom ortograficznej konwersacji.

Jak dla mnie przyczyna leży w górnym RAM-ie.
Poza tym, niektóre ISSUE 2 są kapryśne.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

sokot

• **
« Odpowiedź #33 dnia: 2024.10.01, 23:57:08 »
Dobra pomierzyłem jeszcze  rezystencje. I chyba na pamięciaciach jest problem.
po kolei
Reguletor napięcia : 178 KOhm

pamięci nieskiego poziomu (te z filmu)

prawy górny róg: 0,1 Ohma
prawy dolny róg: 1,17 KOhma
lewy górny róg: 98 KOhmów !!!
lewy dolny róg 0,88 KOhma

Cewka:

lewy zwój 0,2 Ohma
prawy zwój 0,3 Ohma

pomiędzy zwojami pona 5 MOhmów.

Chyba coś jest nie tak przy pamięciach ?

Jutro jeszcze ogarne tranzystory

A jakie powinny być napięcia na pamięciach górnego poziomu bo tam też jest chyba ostro. Prawy dalny róg  na każdej ponad 5Mohm.
Może wpływ na te wyniki mają stare kondensatory ? Powinno się je podobno wymieniać ?
« Ostatnia zmiana: 2024.10.02, 00:05:59 wysłana przez sokot »

sokot

• **
« Odpowiedź #34 dnia: 2024.10.02, 00:06:44 »
Kolego - nóżki, a nie "nużki". Zachowajmy jakiś poziom ortograficznej konwersacji.

Przepraszam pisze w emocjach i mi ortografię odcina ;)

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #35 dnia: 2024.10.02, 02:53:12 »
Z Twoich pomiarów wynika, że nie masz zwarcia, ale to już jakby wiadomo od początku, bo komputer działa, dolny RAM pracuje, a problem jest z górnym. Może zmierzyłbyś wszystkie napięcia na pamięciach i przedstawił wyniki?

sokot

• **
« Odpowiedź #36 dnia: 2024.10.02, 09:18:17 »
Z Twoich pomiarów wynika, że nie masz zwarcia, ale to już jakby wiadomo od początku, bo komputer działa, dolny RAM pracuje, a problem jest z górnym. Może zmierzyłbyś wszystkie napięcia na pamięciach i przedstawił wyniki?

Chodzi o rezystancje na wszystkich nóżkach dolnych RAM'ów ... przy wyłączonym kompie? - teraz tak robiłem według filmu.
Czy na górnych ramach też mam mierzyć ?
Daj znać na pewno pomierzę dzisiaj po procy i wrzucę  tu wyniki.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #37 dnia: 2024.10.02, 09:23:48 »
Czy ten IC26 jest mocno powiązany z pamięcia IC22? może on ją obsługuje jakoś i coś ta pamięć doszła do krawędzi ? Pozdrawiam i dalej z wdzięcznością oczekuje na sugestie

Przepraszam za wrodzoną wredotę i podstawowe pytania, bo na razie w idziesz po omacku.
Czy masz schemat do swojego komputera? Jeśli nie, wypadałoby go sobie ściągnąć z sieci i go przestudiować.
Masz jakąkolwiek wiedzę o elektryce lub elektronice?
Czy umiesz czytać schematy?
Czy wiesz co to bramki logiczne ich tabele prawdy?

Odpowiadając na Twoje pytanie. IC26 multipleksuje adresy pamięci A0, A1 i A2 oraz odpowiada za wybór aktywnej połówki układów 4532/4164 wszystkich układów górnej pamięci.

Ponad to kilka postów wcześniej napisałem co zrobiłbym w kolejnym kroku.

Dolny RAM zostaw w spokoju. Skoro nie ma zwarcia w dowolnym punkcie pomiędzy liniami zasilającymi (+12 V, +5 V i -5 V) a masą (GND) to pomiary w innych miejscach tych samych linii do masy nie mają sensu.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

sokot

• **
« Odpowiedź #38 dnia: 2024.10.02, 09:57:36 »
Czy ten IC26 jest mocno powiązany z pamięcia IC22? może on ją obsługuje jakoś i coś ta pamięć doszła do krawędzi ? Pozdrawiam i dalej z wdzięcznością oczekuje na sugestie

Przepraszam za wrodzoną wredotę i podstawowe pytania, bo na razie w idziesz po omacku.
Czy masz schemat do swojego komputera? Jeśli nie, wypadałoby go sobie ściągnąć z sieci i go przestudiować.
Masz jakąkolwiek wiedzę o elektryce lub elektronice?
Czy umiesz czytać schematy?
Czy wiesz co to bramki logiczne ich tabele prawdy?

Odpowiadając na Twoje pytanie. IC26 multipleksuje adresy pamięci A0, A1 i A2 oraz odpowiada za wybór aktywnej połówki układów 4532/4164 wszystkich układów górnej pamięci.

Ponad to kilka postów wcześniej napisałem co zrobiłbym w kolejnym kroku.

Dolny RAM zostaw w spokoju. Skoro nie ma zwarcia w dowolnym punkcie pomiędzy liniami zasilającymi (+12 V, +5 V i -5 V) a masą (GND) to pomiary w innych miejscach tych samych linii do masy nie mają sensu.

Spoko,

Masz racje z tą moja wiedzą dopiero się wdrażam od 2 lat mniej więcej hobbistycznie ale chciałbym go ogarnąć po prostu. I tak to zrobię nawet jak się wkurzycie i przestaniecie odpisywać - uparty jestem :)
Już jednego amstrada  cpc 464 naprawiłem a musiałem oprócz wymiany pamięci regenerować ścieżki i tulejki :) (które notabene sam pozrywałem - stąd doświadczenie z wymianą RAMÓW)
Schemat sobie wydrukuję oczywiście. Chyba sobie poradzę z czytaniem. Jakby co to podpytam. Dziękuję tez za informację co robi ten IC26 zawsze to rozjaśnia.
Oczywiście wymienię tą pamięć IC22 jeśli tak sugerujesz myślałem że te zwarcia o których pisze kolega wyżej trzeba by ogarnąć po prostu wcześniej. (brak doświadczenia ;))
Powiedz mi tylko jeszcze proszę mam pamięć Texas Instruments TMS4532-20NL4 P8236. Czy musze szukać dokładnie takiej kości czy wystarczy z oznaczeniem TMS4532-20NL4 ?
I jeszcze pytanie czy powinienem naprawiać te nieprawidłowe rezystancję na Ramach ? Ten gościu z filmu mówił żeby nawet kompa nie włączać jak te pomiary odbiegają od jego norm.

Pozdrawiam i nie bij pls ;)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #39 dnia: 2024.10.02, 10:15:50 »
W Twoim przypadku pamięci górnego RAMu mogą być dowolne typu 4164 o czasie dostępu 200ms, takie jak masz czyli TMS4532-20NL4, lub każde inne 1 bitowe 32kB z aktywną górną połówką.

Do poczytania: http://www.breakintoprogram.co.uk/hardware/computers/zx-spectrum/hardware/ram
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #40 dnia: 2024.10.02, 12:02:53 »
W Twoim przypadku pamięci górnego RAMu mogą być dowolne typu 4164 o czasie dostępu 200ms, takie jak masz czyli TMS4532-20NL4, lub każde inne 1 bitowe 32kB z aktywną górną połówką.
Nie tak do końca dowolne 4164, bo należy użyć tych z odświeżaniem 128 cykli. Wynika to z konstrukcji Z80, który samodzielnie "inaczej" nie potrafi.
Co prawda większość 4164 pracuje właśnie tak, ale zdarzają się też takie które wymagają 256 cykli.
https://www.minuszerodegrees.net/memory/4164.htm
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #41 dnia: 2024.10.02, 12:08:54 »
(które notabene sam pozrywałem - stąd doświadczenie z wymianą RAMÓW)
Dlatego już pisałem, żeby uważać i nie uczyć się na starych komputerach. Popsucie jednego Amstrada to moim zdaniem jeszcze nie jest doświadczenie.
Dołączam do KWFa z propozycją, żebyś najpierw się poduczył, potem naprawiał :) Nie obraź się, ale mam wrażenie, że w ogóle nie wiesz po co te pomiary robisz. Po prostu robisz, bo były robione na filmiku. Zwróć uwagę, że wszystkie pomiary na filmie są robione przed pierwszym włączeniem zasilania. Po prostu jak stwierdzisz zwarcie na linii zasilającej (niska rezystancja) to nie ma większego sensu załączać, bo przetwornica w Spectrum nie ma zabezpieczeń i zapewne coś spłonie. Ty przeskoczyłeś ten etap i zasilanie włączyłeś, komputer zagadał. Wypadałoby w takim wypadku zmierzyć napięcia wychodzące ze stabilizatora i przetwornicy, bo może walczysz z wymianą układów, a problem jest np. w zbyt niskim napięciu +5V i związanej z tym niestabilnej pracy pamięci.
« Ostatnia zmiana: 2024.10.02, 13:11:42 wysłana przez m0b »

sokot

• **
« Odpowiedź #42 dnia: 2024.10.02, 13:26:29 »
(które notabene sam pozrywałem - stąd doświadczenie z wymianą RAMÓW)
Dlatego już pisałem, żeby uważać i nie uczyć się na starych komputerach. Popsucie jednego Amstrada to moim zdaniem jeszcze nie jest doświadczenie.
Dołączam do KWFa z propozycją, żebyś najpierw się poduczył, potem naprawiał :) Nie obraź się, ale mam wrażenie, że w ogóle nie wiesz po co te pomiary robisz. Po prostu robisz, bo były robione na filmiku. Zwróć uwagę, że wszystkie pomiary na filmie są robione przed pierwszym włączeniem zasilania. Po prostu jak stwierdzisz zwarcie na linii zasilającej (niska rezystancja) to nie ma większego sensu załączać, bo przetwornica w Spectrum nie ma zabezpieczeń i zapewne coś spłonie. Ty przeskoczyłeś ten etap i zasilanie włączyłeś, komputer zagadał. Wypadałoby w takim wypadku zmierzyć napięcia wychodzące ze stabilizatora i przetwornicy, bo może walczysz z wymianą układów, a problem jest np. w zbyt niskim napięciu +5V i związanej z tym niestabilnej pracy pamięci.

Ejj ale ja tego Amstrada teeż naprawiłem ;)
Ja rozumiem że nalezy mieć wiedze ale bez praktyki ona za dużo nie daje, myśle że doskonale o tym wiecie :). Teraz tymi rozmowami z wami i próbą naprawy Gumiaka nabywam też i praktykę dzięki wam oczywiście.
Nie obrażam bo wiem że rozmowa z laikiem bywa irytująca.  Wiem że zawaliłem i podłączyłem go przed pomiarami. Dlatego pytałem czy może przed wymianą kości nie spróbować zdjagnozować tych szyn napięciowych wychodzących z tego stabilizatora i przetwornicy. Powiedz mi proszę jesli jeszcze masz do mnie troche cierpliwości uważasz ze powinienem sprawdzić napięcia zanim wezmę się za wymiane kości pamięci ? Jeśłi tak to chyba i tak musze je zmierzyć po podpięciu do prądu ? A i jeszcze jedno ten Pan w filmie mówił że należy wymienić stare kondensatory czy to mogło by unormować niewłaściwe napięcia na tych szynach ?

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #43 dnia: 2024.10.02, 13:38:26 »
Co z tego, że naprawiłeś, jak ścieżki masz połatane. A można było naprawić bez łatania. Zawsze co połatane, to połatane. Połatane spodnie zazwyczaj nie wyglądają jak nowe, mimo, że niby funkcję spełniają i d* chronią ;)
Skoro już go włączałeś, to nie widzę powodu, żeby go jeszcze raz nie włączyć. Zwróć uwagę, że więcej czasu zajęło Ci napisanie posta niż zmierzenie napięć. I to jest irytujące. Po prostu nie pytaj, tylko je zmierz. Tu nikt się nawet wcześniej o napięciach nie zająknął, bo to jest oczywista oczywistość :)

sokot

• **
« Odpowiedź #44 dnia: 2024.10.02, 13:40:37 »
Ja w pracy teraz  jestem. Po robocie pomierzę.