Autor Wątek: Współczesne obudowy do Spectrum i problem z klawiaturą  (Przeczytany 4990 razy)

Atlantis

• Miejsce pobytu:
    Kraków
Ostatnio na Allegro pojawiły się repliki obudów ZX Spectrum 48, w różnych wersjach kolorystycznych. Zestaw obejmuje obudowę, folię klawiatury, gumową "matę" z przyciskami oraz blaszaną osłonę klawiatury.
Kupiłem kilka sztuk z myślą zamontowania w nich kilku ze swoich klonów. O ile co do wykonania samej obudowy i folii klawiatury nie mam zastrzeżeń, to inaczej ma się sprawa z samymi gumowymi klawiszami. Po pierwsze uczucie naciskania jest zupełnie inne niż w oryginale - oryginalna klawiatura Spectrum była twardsza i bardziej sprężysta. Tutaj klawisze są miękkie i podczas wciskania nie dają tak dobrego "feedbacku". Najgorsze jest jednak to, że raz na jakiś czas niektóre klawisze blokują się w pozycji częściowo wciśniętej - nie na tyle, żeby folia pozostawała zwarta, jednak klawisz pozostaje częściowo wciśnięty, co jest dość irytujące.
Spotkałem się z tym objawem w kilku złożonych egzemplarzach i nie wiem czy to ja robię coś źle podczas składania, czy "ten typ tak ma". Trochę to smutne, że współczesna produkcja zdaje się mieć klawiaturę gorszą od klasycznego Spectrum, w którym przecież zła jakość klawiatury przeszła do legendy...
Jest na to jakieś lekarstwo? Może gdzieś na przykład dałoby się zakupić same "maty" z gumowymi klawiszami, w nieco lepszej jakości?

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
Odp: Współczesne obudowy do Spectrum i problem z klawiaturą
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.10.16, 06:36:04 »
Dziwne, bo mam odmienne uczucia. Mam HQ 48 w zastępczej obudowie kupioną w RetroRadionics i porównując ją do oryginalnej to właśnie oryginalna chodzi bardziej miękko niż ta nowa. A Mumio chyba też od nich to bierze...

Najgorsze jest jednak to, że raz na jakiś czas niektóre klawisze blokują się w pozycji częściowo wciśniętej - nie na tyle, żeby folia pozostawała zwarta, jednak klawisz pozostaje częściowo wciśnięty, co jest dość irytujące.
Tak. To się zdarza, i IMHO wynika to z niedopasowania wielkości klawiszy do otworów w faceplate. Trzeba by dokonać pomiarów i porównać z oryginałem.
« Ostatnia zmiana: 2024.10.16, 06:42:09 wysłana przez ArturM »
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.10.16, 10:55:21 »
Najgorsze jest jednak to, że raz na jakiś czas niektóre klawisze blokują się w pozycji częściowo wciśniętej - nie na tyle, żeby folia pozostawała zwarta, jednak klawisz pozostaje częściowo wciśnięty, co jest dość irytujące.
To zwykle oznacza, że faceplate jest niedoklejony - że odstaje (zwykle na górze/dole) i nie trzyma maty we właściwy sposób.
Zielono mi... w temacie Spectrum. Ale zawsze się można douczyć.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.10.16, 11:34:26 »
RetroRadionics zleca produkcję w Chinach.
A jak wiadomo, ile zainwestujesz tam w produkcję, takiej jakości produkt otrzymasz.
W ostateczności i po taniości można zamówić tam produkt, który tylko ładnie wygląda ale jest zerorazowego użytku.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.10.16, 15:57:31 »
Potwierdzam, tez zauwazylem ten problem, ale za malo zmontowalem, zeby uogolniac. Na pewno trzeba dobrze poskladac calosc.

Atlantis

• Miejsce pobytu:
    Kraków
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.10.16, 18:25:13 »
To zwykle oznacza, że faceplate jest niedoklejony - że odstaje (zwykle na górze/dole) i nie trzyma maty we właściwy sposób.

Strzał w dziesiątkę. Właśnie tutaj leżała przyczyna problemu. We wszystkich egzemplarzach taśma dwustronna trzymała za słabo, przez co faceplate lekko odstawał.
Kupiłem w sklepie budowlanym dużo mocniejsza taśmę i problem zniknął. Teraz klawiatura działa dużo lepiej.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.10.16, 20:21:24 »
Możesz się podzielić wiedzą, jaka to taśma ?
Próbowałem już wielu i zawsze po jakimś czasie odkleja się.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.04.17, 11:27:26 »
Kupiłem sobie drugą obudowę do ZX 48 i ta ma gumę klawiatury znacznie miększą niż ta z mojego poprzedniego zakupu. Mogę potwierdzić, że przyklejenie faceplate u góry/dołu by się trzymało to spore wyzwanie.
Myślę, że faceplate ma otwory niestety lekko przesunięte w kierunku prawo+dół. Ponadto wnęka na klawiaturę jednak się zapada na środku. Powoduje to, że skrajne klawisze są dobrze, ale te na środku są zapadnięte i trzeba by w jakiś sposób to zniwelować wyginając lekko faceplate przed przyklejeniem.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

Łukasz Stilon

• *
  • Miejsce pobytu:
    Kraków
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.04.17, 16:06:59 »
Wszystkie nowe obudowy są od Djordje (Retroradionics). Chyba nie ma innych :-).

Podczas montażu trzeba bardzo zadbać o kilka rzeczy:
- założyć bawełniane rękawiczki co by nie dotykać palcami - zwłaszcza miejsc klejeniania
- gumę trzeba głeboko nabić (przebić) na sześć plastikowych bolców wystających z obudowy i solidnie wcisnąć na brzegach
- faceplate delikatnie wygiąć. Tak, żeby środek górnej krawędzi utworzył łuk ze środkiem o 2mm (+/-0.5) niżej, niż brzegi. Nie mniej, nie więcej. Jeśli będzie za mało, to środek będzie odstawał od klawiszy, jeśli za dużo, to po pewnym czasie odkleją się brzegi.
- przetrzeć czystym izopropanolem plastik w miejscach, gdzie będzie trzymała taśma.
- oderwać papier z taśm. Taśmy na bocznych brzegach przeciąć skalpelem kilkukrotnie na całej długości wzdłuż i wycisnąć spod nich powietrze tępą stroną nożyka
- nałożyć faceplate zaczynając od góry tak, żeby weszła dokładnie w plastikowy rant

Klawisze ocierają, jeśli faceplate zostanie przyklejony za nisko (wystarczy 0.5mm za nisko).
Jak będę miał czas, to napiszę instrukcję z obrazkami.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #9 dnia: 2025.04.17, 20:20:27 »
Do klejenia faceplate można użyć też kleju do ekranów telefonicznych np B-7000.
Trzyma pewniej niż taśmy dwustronne.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.