Autor Wątek: ULA Plus: czy są jakieś wady  (Przeczytany 6025 razy)

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
ULA Plus: czy są jakieś wady
« dnia: 2024.12.12, 13:59:05 »
Dowiedziałem się dopiero dziś, że do Spectrum np. 128K, można zakupić ULA Plus, czyli zamiennik grafiki z lepszą paletą.  Obecnie sprzedawane The Spectrum podobno też ma ten układ.  Zastosowania to: nowe gry + remake'i starych gier. 

Planuję sobie założyć ale pytanie czy nie przestaną mi niektóre gry (i dema) działać?  Czy jest jakaś czarna lista może?

Poza tym, jak ktoś wie gdzie kupić, będę wdzięczny za namiar.
ZX Spectrum 128K + ULAplus + Stereo + DivMMC /// Amstrad CPC 6128 + CRTC 0/1 + USB Floppy Emulator + Dandanator Elite+

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: ULA Plus: czy są jakieś wady
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.12.12, 14:28:15 »
Skąd wziąć? Jak wewnętrzny to najprościej chyba kupić SLAM z odpowiednim wsadem. Jak zewnętrzny to np. ZX-HD to obsługuje. Nie umiem powiedzieć, czy coś nie będzie działać - ja nie zauważyłem (mam SLAMy w 48K i w 128K) ale też nie sprawdziłem 100% softu, raczej mały procent.
Zielono mi... w temacie Spectrum. Ale zawsze się można douczyć.

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.12.12, 15:22:24 »
Dziękuję za odpowiedź. 

Szczerze mówiąc, wolałbym rozwiązanie wewnętrzne.

A jeśli chodzi o Bena, to jakiś mi nie spieszno do kolejnego zakupu...  Poza tym to jest interface HDMI, którego w zasadzie nie potrzebuję więc nie chcę przepłacać.

Poszukam jeszcze.
ZX Spectrum 128K + ULAplus + Stereo + DivMMC /// Amstrad CPC 6128 + CRTC 0/1 + USB Floppy Emulator + Dandanator Elite+

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.12.12, 16:34:22 »
Skąd wziąć? Jak wewnętrzny to najprościej chyba kupić SLAM z odpowiednim wsadem. Jak zewnętrzny to np. ZX-HD to obsługuje. Nie umiem powiedzieć, czy coś nie będzie działać - ja nie zauważyłem (mam SLAMy w 48K i w 128K) ale też nie sprawdziłem 100% softu, raczej mały procent.

No i sprawa się wyjaśniła - że tak powiem - ekspresowo.

Okazuje się, że można zakupić u niejakiego Zaxona.

Dziękuję jeszcze raz za sugestie.

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.12.13, 11:32:00 »
Wygląda na to, że właśnie zrobił nową partię. Polecam.

zaxon

« Odpowiedź #5 dnia: 2024.12.13, 11:34:55 »
Zrobiłem ale do ZX 48 i 48+.
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.12.13, 16:41:59 »
Zrobiłem ale do ZX 48 i 48+.
I tak polecam  :)

zaxon

« Odpowiedź #7 dnia: 2024.12.13, 16:55:47 »
Na razie, ludzie muszą przetrawić bolesne noworoczne  zmiany u mnie w firmie. No i to że.. "jak to tak ? Nie ma od ręki i wysyłka w ten sam dzień ? bo ja płacę więc wymagam ?"   Ano, niestety nie. J

Ja swoje zabawki robię od wielu lat, każdy dostał . Wysyłam sprzęt na cały świat. Czasami trzeba poczekać na realizację i wysyłkę . Jak ktoś nie ma cierpliwości czekać  to jego problem. Nie mój . Albo jeśli boi sie o swoje parę groszy bo ja go pewnie oszukam,  to niech nie zamawia. 
No ludzie ? Poważnie ? Zwyczajnie .Nie ufasz mi, masz mnie z góry za złodzieja ? Więc nie zamawiaj u mnie. Zaoszczędzimy sobie nawzajem zbędnych nerwów.

Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #8 dnia: 2024.12.14, 09:33:54 »
Na razie, ludzie muszą przetrawić bolesne noworoczne  zmiany u mnie w firmie. No i to że.. "jak to tak ? Nie ma od ręki i wysyłka w ten sam dzień ? bo ja płacę więc wymagam ?"   Ano, niestety nie... Nie ufasz mi, masz mnie z góry za złodzieja ? Więc nie zamawiaj u mnie. Zaoszczędzimy sobie nawzajem zbędnych nerwów.
Któż Ci tak podniósł ciśnienie?

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #9 dnia: 2024.12.14, 10:56:46 »
Nie ja.

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #10 dnia: 2024.12.14, 20:43:40 »
Któż Ci tak podniósł ciśnienie?
Rodacy  ;D

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #11 dnia: 2025.01.14, 10:35:16 »
Odpowiem sam za siebie, za mój przypadek. Proszę nie uogólniać, że ze wszystkim tak jest :)

Zamówiłem sobie ULA Plus (SLAM 128 2k24) i dziś rano zamontowałem w swoim 128 +2 (szaraku).
Po włączeniu komputera pojawił się obraz (testy na kablu RGB, później również na samym RF) więc byłem uradowany lecz...
... to wszystko co było u mnie na plus :( Żadna z moich oryginalnych gier na kasetach się nie wczytała. Dźwięk wydawany przez TV był jakiś inny, przytłumiony (ale czytałem w opisie, że coś tam 8% redukcji bla bla, mówię dobra) tyle, że dalej nic, buczy ekran nie reaguje na dane jak wcześniej. Wyłączyłem komputer i włączyłem go ponownie ... wtedy zaczęło się :) obraz działa, dźwięk w menu również jest gdy zmieniam pozycje, ale magnetofon milczy po uruchomieniu wczytywania, nie wydaje dźwięku, gry z kaset się nie ładują, ekran nie mruga kolorami, jest biało :(

Mówię sobie, dobra zobaczę czy to wina ULA, czy komputera. Podmieniam układ na stare ULA, włączam i tak samo :( Nie wiem, czy coś się uszkodziło, czy ja coś popsułem ale doświadczenie przykre. W dodatku wyciągając ponownie ULAPlus urwałem jedną z nóżek więc 170zł w piach (ale to moja wina, nikogo nie obwiniam za to :) chociaż nóżki w oryginale są lepsze).

Czekam aż dotrze do mnie na dniach interfejs "Just Nano SD" to wtedy zobaczę, czy całkowicie popsułem swój komputer, czy to coś na linii ULA/magnetofon.

Przy okazji, macie jakieś namiary na kogoś od elektroniki znającego się na ZX Spectrum, najlepiej we Wrocławiu abym mógł się umówić i podjechać (nie chcę tego wysyłać) - wybaczcie zmianę tematu w końcówce

zaxon

« Odpowiedź #12 dnia: 2025.01.14, 10:45:05 »
To co kupiłeś to nie  jest ULA +.....

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #13 dnia: 2025.01.14, 10:52:57 »
To co kupiłeś to nie  jest ULA +.....

Ooo, a więc zwykłe ULA kupiłem? :( Czyli w ogóle bez sensu, skoro moje stare działało?
A jakieś pomysły lub wskazówki co mogło spowodować brak dźwięku?

zaxon

« Odpowiedź #14 dnia: 2025.01.14, 11:00:44 »
Kupiłeś zwykłe ULA a w zasadzie zamiennik. Tej wersji nie miałem w rękach więc sie nie wypowiem. Wiem że te pare setek które kiedyś zrobiłem na podstawie oryginalnego projektu Marka działało i działa bez problemu.