Autor Wątek: Zagadki z wiedzy praktycznej o CPC.  (Przeczytany 3595 razy)

McArti0

• Moderator
Zagadki z wiedzy praktycznej o CPC.
« dnia: 2025.04.02, 11:01:10 »
Zagadka 1  :o
Jak pokazać 5 odcieni szarości na ekranie CPC.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Zagadki z wiedzy praktycznej o CPC.
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.04.02, 12:07:18 »
Chyba najprościej to podłączyć czarno-biały monitor lub ustawić minimum nasycenia kolorów w barwnym jeśli jest taka możliwość.  ;)
Wtedy będzie nawet więcej niż 5 odcieni szarości.

Chyba że chodzi o dithering z użyciem czarnych i białych pikseli np w MODE 2 dla lepszego efektu.
« Ostatnia zmiana: 2025.04.02, 12:16:35 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.04.02, 12:47:36 »
Ani CTM640 ani CTM644 nie ma gałki nasycenia kolorów a  GT64/65 są zielone.  ::)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.04.02, 12:58:58 »
Zawsze można monitor/TV B&W połączyć poprzez moduł MP1/2/3, np takie moduły w wersji francuskiej mają złącza Euro/Scart.
Można też na tradycyjnym kolorowym monitorze zewrzeć sygnały RGB i będzie czarno-biały obraz z odcieniami szarości.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.04.02, 13:22:45 »
Można też olejną pociągnąć szkło monitora.
Skupmy się na ditheringu. 8)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.04.02, 14:28:43 »
To akurat proste, układamy piksele na przemian biały z czarnym co 1, 2 lub 3 itd w poziomie i pionie i z pewnej odległości zobaczymy odcień w zależności od proporcji jednych do drugich tak w uproszczeniu.
W ten sposób można też mieszać inne kolory by uzyskać większą paletę barw.
Taką techniką posługuje się wiele różnych gier gdzie można dostrzec barwy niedostępne w paletach.
Najlepiej to wygląda przy większej rozdzielczości i bardziej rozjechanej ostrości monitora lub z pewnej odległości podczas oglądania.

Pytanie nie było zbyt precyzyjne i można to zrobić na klika sposobów które wcześniej opisałem.

Czy były przewidziane jakieś nagrody za rozwiązanie zagadki ? 😉
« Ostatnia zmiana: 2025.04.02, 14:39:16 wysłana przez damik »

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.04.02, 14:42:48 »
Liść laurowy .... do herbaty :P

Ps. Narazie mamy test na epilepsje zamiast rozwiązania.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.04.02, 14:45:10 »
Szału nie ma ale dobre i to.  ;D

Epilepsja groziłaby gdyby to miało mrygać, a tutaj jest statycznie.
No w sumie można by też chyba zamigać tylko bardzo szybko nakładając czarny na biały ale to już jest niebezpieczne dla zdrowia.

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.04.02, 16:40:57 »
Rozumiem że biały i czarny też sie liczą jako odcienie szarego bo inaczej to nie wiem.
Można mrugadłem, wtedy fiolet i zieleń powinny sie zlewać w szarość, a mają zbliżoną jasność więc mniej trzepią po oczach niż bardziej kontrasowe szary z bielą lub czernią. Raz mieszamy ze sobą ich ciemne a raz ich jasne wersje uzyskując szarości o jasności 25% i 75%. Nie mam prawdziwego kineskopu pod ręką więc nie jestem pewien czy lepiej mrugać 1,1 czy 2,2.
10 SPEED INK 1,1:BORDER 0:INK 0,4,9:INK 1,26:INK 2,17,22:INK 3,13:PEN 2:PAPER 3:?" MAMY CIE! "

Drugi sposób to siateczka pikseli którą uzyskujemy   PRINT STRING$(20,207)  można próbować te fiolety i zielenie to tylko w MODE 0, bo potrzebujemy na nie w palecie 4 kolory plus biały szary i czarny. Albo w MODE 1 wykorzystamy tylko te 3 kolory. Im bardziej rozmyty obraz tym lepiej np przez oryginalny Amstradowy modulator. :)
10 MODE 1:BORDER 0:INK 0,0:INK 1,26:INK 2,13:FOR a=0 TO 2:FOR b=2 TO 0 STEP-1:PEN a:PAPER b:?STRING$(20,207):NEXT:NEXT

Albo ditheringiem najlepiej w MODE 2. Trzeba sobie zdefiniować znaczek 
5 MODE 2:SYMBOL 240,17,68,17,68,17,68,17,68   ' a potem:
10 ?SPACE$(20):?STRING$(20,240):?STRING$(20,207):?CHR$(24)STRING$(20,240)CHR$(24):?STRING$(20,143)

Można łączyć technikę 1ą i 2ą razem aby uzyskać więcej odcieni, albo w tej 3ej zdefiniować sobie więcej znaczków o dodatkowych zagęszczeniach pikseli.
« Ostatnia zmiana: 2025.04.02, 16:50:17 wysłana przez ZorrO »

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 2025.04.02, 19:08:25 »
10 SPEED INK 1,1:BORDER 0:INK 0,4,9:INK 1,26:INK 2,17,22:INK 3,13:PEN 2:PAPER 3:?" MAMY CIE! "
ZorrO wygrywa i może sobie zrobić herbatę. ;)

Ps. Oczywiście migamy najszybciej jak się da czyli 1,1.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #10 dnia: 2025.04.02, 19:43:48 »
Składam protest!  :P

Byłem pierwszy, podałem algorytm/metodę czyli jak to zrobić, warunki konkursu nie wymagały napisania programu w BASICu.
Baaa, podałem nawet kilka sposobów, a warunki konkursu nie określały nawet czy to ma być rozwiązanie programowe czy sprzętowe.

Ja się tak nie bawię... ;)

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #11 dnia: 2025.04.02, 20:59:17 »
Ależ Wodzu, co Wódz .... ;D
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 2025.04.02, 22:23:08 »
Zagadka 2
Jesteś na wystawie RETRO z CPC. przestają działać klawisze R,U,N, CONTROL, COPY.
Jak włączyć grę, demo, cokolwiek.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #13 dnia: 2025.04.03, 00:15:29 »
[SHIFT] + mały [ENTER]

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #14 dnia: 2025.04.03, 03:14:25 »
Skoro nawet Ctrl nie działa to na 464 bez stacji nic nie wymyślimy, na Plusie można coś z Cartridga włączyć, a do 6128 trzeba by mieć śrubokręt i lutownicę, i zewrzeć piny na zworce LK7 na płycie głównej (między GA i FDC) które włączają autoboot CPMu. A wtedy jeśli mamy tak uruchamiane produkcje to będzie kolorowo. :)
Bez Ctrl resetu z klawiatury nie zrobimy, więc jeśli nie mamy tego przycisku w jakimś rozszerzeniu to można kompa wyłączyć i włączyć a CPM czy coś tam innego odpalanego w taki sam sposób ruszy. :)

Mając śrubokręt i lutownice można szukać przyczyn niedziałania tych klawiszy, może pogięta taśma klawiatury, a może skopany AY3. Jeśli to pierwsze to może choć jeden z Ctrl lub Copy zacznie działać a każda z tych opcji otwiera nowe możliwości. A jeśli to drugie to może jakiś Spectrumowiec poratuje, ale bez odsysacza trzeba by AYka na baranka dolutować. ;)