Nie trzeba zmieniać procka na Z80H wystarczy radiatorek przykleić.

Ale z tego co czytałem na forum cpcwiki na temat podkręcania Amstrada a próbowali zmieniać 4MHz na 6 i na 8MHz, to jest parę komplikacji.
Po pierwsze jak wspomniał pear, częstotliwość z jaką wysyła obraz 15,6KHz zwiększa się o te 50% (6MHz) lub 100% (8MHz). Teoretycznie jak ktoś ma monitor Multisynch to powinien złapać obraz z każdą częstotliwością, ale takie monitory są baaardzo rzadkie. Choć niektóre nowe płaskie TV to łapią mimo że w jego specyfikacji się tym nie chwalą, bo i tak nie ma na rynku standardowych urządzeń które emitują obraz w 15,6*150%=23,4KHz. W przypadku 31,2KHz powinny to łapać monitory VGA, ale w praktyce okazuje się że nie zawsze, bo sygnały z CPC są za słabe, więc trzeba je jakoś wzmacniać. W przypadku 6MHz można wpisać w CRTC takie parametry by komp pracujący z takim zegarem emitował obraz który złapie standardowy monitor, choć robi się nieco rozciągnięty w pionie. Jednak te gry które przełączają CRTC na standardowe parametry i tak stracą synchronizację a te co tego nie robią są tak napisane że sprajty mrugają, bo są napisane by się pojawiały miedzy frame które teraz mają inną częstotliwość.
Drugim problemem jest stacja dysków. Po prostu czas jaki komputer daje stacji na wykonanie polecenia jest za krótki, by ta zdążyła zareagować więc zgłasza błąd. W praktyce nic się nie da wczytać, no chyba że z magnetofonu/MP3, bo CPC jest elastyczny i dostosowuje tępo "łykania" danych do prędkości sygnału. Choć jak ktoś używa niektórych modeli HxC lub CF na IDE to problemu nie ma. Albo trzeba tak zmodyfikować ROM by CPC bardziej cierpliwie czekał na stacje. Choć ponoć wystarczy parę POKE wpisać by to zmienić.
I ostatnim najprostszym problemem który przy 6MHz jeszcze tak nie wkurza jak przy 8, jest to, że trzeba uważać aby bardzo krótko przytrzymywać wciskane klawisze, tzn by je zwalniać zanim zaczną się powtarzać, bo wtedy pojawi się nam więcej literek niż jedna. Choć łatwo to zmienić komendą SPEED KEY.

Aha jeszcze jedno podobno dopiero te nowsze modele Amstradów produkowane od 1988 roku mają pamięci dość szybkie by podkręcanie działało, bo starsze nie nadążają za tak szybkim prockiem. Ale nie doczytałem się jak się to objawia. Czy się pauzuje, czy wiesza, czy po prostu nie jest o tyle szybszy jakby wynikało z MHz? Podobno częściej fani podkręcają te nowsze Amstrady PCW ze serii 9 lub nowsze niż CPC, bo te stare też mają te wolne pamięci. Cóż użytki przeciwnie niż gry czy demka im szybciej chodzą tym lepiej.
Był kiedyś w Magazynie Amiga tekst o podkręcaniu A500 o 100%, ale tam sygnał był dzielony tak by tylko procek szybciej chodził a reszta płyty już nie. Ale tam jest inaczej to zorganizowane bo każdy scalak może pracować z inną częstotliwością i w razie potrzeby po prostu czeka na sygnał od innego. Nigdy nie spotkałem się ze wzmianką o czymś takim do CPC. Pytałem o to na tym forum ale chyba mnie nie zrozumieli, albo po prostu nikt tego nie próbował.
Czytałem też o takiej modyfikacji procka w CPC by odłączyć w nim nóżki potrzebne do synchronizacji z innymi układami na płycie prócz pamięci, co przyspiesza operacje na pamięci o kilkanaście procent bez zmiany częstotliwości pracy. Ale w chwili gdy się te nóżki odłącza znika nam obraz i dźwięk, więc w demku tego nie zastosujesz. A zatem użyteczność tego jest według mnie nie warta dłubania.
Ponoć istnieje na zachodzie parę podkręconych CPC, ale nawet ci co się z nimi zetknęli szybko tracą zainteresowanie. Panuje opinia niewielkiej użyteczności takich rozwiązań, co w połączeniu z komplikacjami sprawia że jak ktoś chce coś zrobić w CPC szybciej to przesuwa suwaczek prędkości w emulatorze albo bawi się klonem CPC na FPGA zwanym T-Rex który pracuje na 24MHz.