Czyli jak dotąd, w tym teście wyszukiwania liczb pierwszych w Basicu mamy:
BBC Master - 0'25 - wersja tu użyta jest ciut zoptymalizowana, bo ma dodane % przy zmiennych integer, ale przypuszczam że to mu daje najwyżej ze 2 sek.
BBC Micro - 0'47
BBC Electron - 1'04
Sam Coupe - 1'14
CPC 6128 (80) - 1'19 - w 6128 są ciut szybsze procedury
CPC 464 (40) - 1'22 - 2 sek wolniej niż w 80 kolumnach
C128 (80) - 1'23 - być może dopiero włączenie trybu 80 kolumn przestawia procka na 2MHz
C64 - 2'15
C128 (40) - 2'48
Atari XL/XE - 3'50
MSX1 - 3'53
ZX48 - 4'08 - zaskoczyło mnie że jest wolniejszy od XE, i szybszy od 128.
ZX128 - 4'50
TI99/4A - 5'58 - jedyny tu 16-bitowiec.
Na razie mamy jedyny przykład z kompilatora na Speccy - ToBoSem - 0'27. Czekamy na więcej oraz na Basic z C+4, Vic20, ZX81, Meritum, Apple2, ST, Amigę... i co tam jeszcze macie.

I tak z ciekawości, dodajecie jakieś rozkazy co mierzą czas, czy mierzycie stoperem w ręku?

Wyniki jakie podałem są bez modyfikacji ale eksperymentowałem z optymalizacją, czyli:
usunięcie zbędnych spacji, zmiana nazw zmiennych na 1no-literowe, zadeklarowanie Integer tam gdzie się da zamiast funkcji INT(), oraz wciśnięcie więcej rozkazów do linii, bo przeskoczenie dwukropka trwa krócej niż do następnej linii. Dawało ułamki sekund, nawet dodanie kasowania ekranu na początku sprawia że o ileś numerków później drukowanie ich wymaga przesuwania ekranu. W sumie dało to 8 sek oszczędności.
Można też zmodyfikować nieco kod np. dodać średnik po zmiennej w PRINT-cie, by nie przesuwał ekranu bo wszystkie liczby mieszczą się wtedy w kilkunastu linijkach i mamy kolejne 2 sekundy mniej. Ale najwięcej dała zmiana parametrów w pierwszej pętli FOR, zaczynamy od 1 a nie 2 i dodajemy STEP 2 i mamy wynik poniżej 53 sekund. No ale to już jest nielegalny doping.

A BBC Micro nawet bez tego jest szybszy.
PS. Pamiętam że Bajtek kiedyś promował taki język do Atarki o nazwie Action, czy ktoś coś.. ?
PS2. Wydaje mi się że fani CP/M-a woleli Pascala. Zresztą Z80 w C128 cyka tylko na 2MHz, więc szału się nie spodziewam.