Hmmm... Jeśli zależność częstotliwości między Spectrum a CPC dałaby się opisać liniowo albo jakimś niezbyt skomplikowanym algorytmem to wydaje mi się, że dałoby się poprawić procedurę wysyłającą do portów AYgreka tak, żeby w locie robił konwersję częstotliwości. Ale ktoś ze słuchem muzycznym musiałby posłuchać obu wersji i się wypowiedzieć bo ja niestety mam pierwszy stopień umuzykalnienia - jak gra to słyszę

Co do metody - nie mam żadnych narzędzi automatyzujących. Wziąłem plik binarny wyrzucony przez splitter, przepuściłem go przez dekompilator Z80 wynik przemieliłem własnym skryptem, który generuje etykiety i przetwarza kod do formatu zgodnego z pasmo. Potem analiza kodu, namierzenie istotnych kawałków (w tym wypadku trzy procedury), podmiana kodu tak, żeby nie zmienić jego rozmiaru i dopisanie Spectrumowych odwołań do AYgreka w osobnej procedurce na końcu kodu dopiętej w miejscu oryginalnych procedur CPC.
A wcześniej jakieś półtorej godziny kombinowania czy da się kod doprowadzić do takiego stanu, żeby się kompilował pod dowolnego ORGa i wniosek, że jest za dużo tablic, których nie chce mi się analizować

Najważniejszy pozytywny efekt całości to to, że w końcu zamiast za każdym razem dłubać ręcznie zrobiłem sobie skrypt dopasowujący kod dla pasmo