Autor Wątek: Potrzebna pomoc w diagnozie CTM 640  (Przeczytany 17104 razy)

Pooyan

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław/Częstochowa
Odp: Potrzebna pomoc w diagnozie CTM 640
« Odpowiedź #45 dnia: 2025.02.07, 19:06:36 »
fizyka w bańce się nie zgadza. może zrób to co na filmie rozładuj kineskop zdejmij płytkę z szyjki i sprawdź jakość i świeżość łącza.
Zrobione zaraz po podrzuceniu linka, ale efektu brak... Gniazdo jest skręcone od spodu przed wlutowaniem, ale wyprowadzenia do pcb wyglądają dobrze, więc nie wylutowywałem i nie otwierałem.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #46 dnia: 2025.02.07, 19:27:15 »
no to sprawdź jaki jest opór na tym pinie mędzy gniazdem a kablem focus.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: 2025.02.07, 20:03:50 »
R801  nie wygląda jakby strasznie był chroniony przed wysokim napięciem więc może sprawdź jak zmieniają się na nim napięcia jak kręcisz SCREEN i FOCUS chociaż nie wiem jakie są normalne warunki w tym miejscu.

Wyjscie SC z Trafo jest grube czerwone i zaklejone wchodzi na Pin1 CRT, FOCUS?

pomarańczowy to SCREEN i wychodzi z F?

Coś te oznaczenia nie trybią.

Pooyan

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław/Częstochowa
« Odpowiedź #48 dnia: 2025.02.07, 22:46:15 »
Bezpośrednio z trafo idą na pcb002 tylko dwa przewody: czerwony +180V (na pin 1) i pomarańczowy screen (F).
Między pinem 10 w gnieździe a lutem na PCB jest 0.07Ω więc gniazdo jest czyste.
Rezystancja od przewodu screen do pinu 10 to 1M czyli dokładnie tyle co ma być, bo po drodze jest tylko rezystor R801 o tej wartości (0,25W).
Do pozostałych pinów jest 12,3M (poza 12,8,3 = OL).
Później dopiszę co się tam dzieje przy zmianie screen i focus.

Pooyan

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław/Częstochowa
« Odpowiedź #49 dnia: 2025.02.08, 00:31:52 »
Zmiana screen tak jak można się było spodziewać – przy rozjaśnianiu zwiększa napięcie, a przy ściemnianiu zmniejsza napięcie na R801. Przy regulowaniu focus żadnych zmian nie widzę.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #50 dnia: 2025.02.08, 01:09:27 »
Dokładne wymycie w propanolu a najlepiej w myjce ultradźwiękowej cokołu lampy kineskopowej (a w zasadzie całej tej płytki) też nie zaszkodzi, bo kurz do tego wilgotny oraz pleśń czy inny brud nawet śladowy może być powodem jakiejś upływności przy tych dość wysokich napięciach i znikomych prądach jakie tam płyną.
Warunek konieczny to dokładne osuszenie tego potem.

Ale coś mi się jednak zdaje że to raczej ślepa uliczka, a będzie dupa i kwas z tej całej naprawy. ;)
W każdym razie trzymam kciuki i życzę powodzenia.  :)
Obym się mylił... i absolutnie nie zniechęcam!

BTW, bez tego co na foto będzie Ci ciężko, sam multimetr i oscyloskop tutaj raczej nie wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 2025.02.08, 02:32:57 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: 2025.02.08, 07:45:17 »
Zmiana screen tak jak można się było spodziewać – przy rozjaśnianiu zwiększa napięcie, a przy ściemnianiu zmniejsza napięcie na R801. Przy regulowaniu focus żadnych zmian nie widzę.

Czyli ten czerwony zalany w plastiku co idzie na Pin1 CRT to fokus.

Pooyan

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław/Częstochowa
« Odpowiedź #52 dnia: 2025.02.08, 23:33:58 »
Czyli ten czerwony zalany w plastiku co idzie na Pin1 CRT to fokus.
No nie sądzę, bo to napięcie się nie zmienia przy zmianie focus i zasila tranzystory od rgb. Wydaje mi się, że focus idzie bezpośrednio przez hv do kineskopu. Moja hipoteza jest taka, że rozwiązaniem byłoby przywrócenie poziomu jasności bez podkręcania jej przez screen/sub-bright, w którym focus będzie we właściwym zakresie, odnajdując przyczynę jej drastycznego spadku. Zapewne to właśnie podkręcenie jasności na tyle, żeby cokolwiek było widać, sprawia, że obecnie focus się rozjeżdża. Przy ściemnianiu nie widać poprawy ostrości, bo zapewne trzeba ściemnić obraz tak, że wychodzi to poza granice jego widoczności… Jest prawdopodobne, że siadło trafo, ale skoro synchronizacje też były rozjechane, to może LA7800 ma też coś z tym wspólnego. Jeśli to trafo to gorsza sprawa, bo coś mi mówi, że trudno będzie takie znaleźć…

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #53 dnia: 2025.02.09, 09:46:19 »
To w takim razie ta biała puszka w obudowie to jest iskrownik a ciemno czerwony wchodzący do białej obudowy wchodzi na piny 2,5,6,9,11.

To ja nie wiem gdzie jest FOCUS, który zaznaczyłem na żółto... a chciałbym zmierzyć to napięcie i czy reaguje.

niema 180V jest 160V to wysokie też może być zaniżone bez uszkodzenia Trafo.

zaxon

« Odpowiedź #54 dnia: 2025.02.09, 19:13:54 »
Twoją metodę naprawy mój szef, lata temu , gdy miałem u niego prywatną praktykę nazywał metodą profesora Macajewa. Wymieniać jak leci i aż sie wymaca i  zadziała.  Dawał za to klapsy, a rękę miał jak patelnia. Po jednym takim upomnieniu od niego jedni rezygnowali z kariery elektronika, drudzy nie ;)

Ciekawy jestem btw, jak jutro cie rozboli brzuch to wpadniesz na forum dla chirurgów doradzać sie jak sobie samemu wyrostek wykroić ? Przecież to łatwe. Był filmik na Youtube ?  Zęby sobie też sam kropelką  naprawiasz ? CZy jednak do tego fachowiec z doświadczeniem by sie przydał ???

Ot przykład z dzisiaj ,  jeden narwany tak chciał Timexa 2048 sprzedac ze go podłączył do 12 woltowego zasilacza z odwrotną polaryzacją ;)  Cóź.....

Ludzie, naprawdę ...
To ja też zadam pytanie – zaglądasz tak do każdego wątku z prośbą o pomoc tylko po to, żeby pojechać autorowi po rajtach, że się nie zna i pompować sobie ego, zamiast napisać coś rzeczowego, co mogłoby pomóc w rozwiązaniu problemu? Ludzie, naprawdę…

Ego sobie od dawna nie muszę pompować bo i po co ? Robię swoje. Jak na razie to ciebie na razie zwykły monitor CRT uczy pokory.  Zapał i miernik to niestety nie wszystko. A , prawdę mówiąc, ludzi którzy mają odpowiednią wiedzę twoje roszczeniowe podejście zwyczajnie zniechęca do doradzania. Co widać w tym temacie bo tu bywają ludzie duzo mądrzejsi ode mnie a i im sie nawet nie chce napisać. Bo i co tu pisać  :)
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Pooyan

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław/Częstochowa
« Odpowiedź #55 dnia: 2025.02.09, 20:06:52 »
Grzecznie poprosiłem o pomoc i kto chce ten pomaga, a ja staram się współpracować. A Ty przychodzisz i od pierwszego wpisu próbujesz mnie personalnie gnoić i poniżać, dorzucając jakieś porównania do gości, co palą sprzęty przez złą polaryzację zasilacza. Czy możesz mi wyjaśnić jaki jest cel tych osobistych wrzutów?

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #56 dnia: 2025.02.09, 20:27:42 »
No jak to co? Masz oddać sprzęt do serwisu za kasę. A KnowHow nie dostaniesz, bo się nie znasz. :o 8) ;D

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: 2025.02.09, 21:04:30 »
C419 1uF/160V

C430 22uF/250V

one bedą wpływały na kształt 15,6KHz i napięcia 180V generowane.

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #58 dnia: 2025.02.09, 21:15:49 »
Oscyloskopem sprawdzić jakie są tętnienia na zasilaniach np C515. 100uF/160V

zaxon

« Odpowiedź #59 dnia: 2025.02.09, 21:18:58 »
Tiaa, nic nie robię na serwisie tylko poluje w niedziele wieczorem na takie okazje , czyli  na takie zryte monitory do Amstrada no bo przecież na nich to sie dopiero  dorobie ;)

Słuchajcie a nie myśleliście o wymianie nakrętek w obudowie ? Może to one robią problemy ?

Moderator: Środowisko forum nie akceptuje takich poniżających inne osoby żartów.
« Ostatnia zmiana: 2025.02.13, 17:54:29 wysłana przez McArti0 »
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993