Autor Wątek: Kasety z epoki.  (Przeczytany 3753 razy)

skoti

• Miejsce pobytu:
    Polska
Kasety z epoki.
« dnia: 2025.02.15, 15:12:51 »
Jakiś czas temu wpadło w moje ręce kilka kaset z epoki. Stan jak widać na obrazku.
Ale co najciekawsze, po tylu latach większość gier z tych taśm wczytuje się bez problemu.
Wydanie też profesjonalnie przygotowane. Kolorowa wkładka, naklejki na samych kasetach i własne logo. Na początku każdej taśmy ładuje się wizytówka i spis zawartości.  :D

galaxian

Odp: Kasety z epoki.
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.02.15, 19:20:38 »
Firma DVC wydawała również kasety audio z muzyką. To samo logo, tylko czerwone. Nie sądziłem że oprogramowanie, gry, wydawali również.
Kasety są bardzo trwałym nośnikiem. Moja paczka kaset z grami przeleżała na balkonie z szafce przez 15 lat i wszystko się wgrywa!
A w tym czasie były zarówno 30 stopniowe mrozy jak prawie 40 stopniowe upały.
ZX Spectrum 48kB / ZX Spectrum+ / ZX Spectrum 128 +2 / Timex 2048 / Atari 800XL / Atari 65XE / Atari 130XE / Atari 800XE / Atari 1040 STF / Commodore 64C / Commodore 64G / Amiga 500 / Amiga 500+ / Amiga 600 / Amiga 1200 / Amiga 1200 Magic

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.02.15, 23:04:04 »
"DICK VIDEO CENTER" - no miały chłopaki fantazję  :P
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

drakon

• Miejsce pobytu:
    Świdnica
  • Press play then any key!
    • Magia Ośmiu Bitów!
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.02.16, 00:16:15 »

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.02.16, 08:55:35 »
Jeszcze lepsze  :D
Jednak nieznajomość języków obcych może prowadzić do dziwnych sytuacji.
Przy próbie ich używania w formie pisanej lub mówionej. A także czasami gestów.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.02.16, 11:01:58 »
Przecież "Dick" jest skrótem/zrobieniem od imienia Richard, tj. Richard -> Rich -> Dick
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

Damianx

• Miejsce pobytu:
    Pruszków
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.02.16, 12:58:14 »
Dokładnie , to samo chciałem przytoczyć.
Mam znajomego Richarda i też preferuje Dick.
Spectrum512k - Spectrum+128k - +2A - +3 Pear Ay - TC2048 S-VIDEO - Didaktik Gama80k\192k- A4000\060 - A1200\030 - A600\9tails - CD32 - A500 GVP Impact II - C64\SD2IEC\DualSID - Atari130XE\SIO2SD\Stereo - CA2001 - CPC6128\HXC - Atari Mega Ste UltraSatan.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.02.16, 15:23:30 »
No tak, ale trochę się w zestawieniu z innymi wyrazami dziwnie kojarzy  ;)
Poza tym, zależy jak to słowo wypowiemy. Od okoliczności etc.
To coś jak słowo "lawyer" w wypowiedzi może przypominać słowo "liar".
Niby tylko jedna literka ale...  :P

Choć akurat w tym przykładzie, jedno nie wyklucza drugiego.

Gelip

• WinXP 64-bit on a modern PC (ISO boot.wim + install.wim)
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.02.20, 19:15:43 »
Kasety są bardzo trwałym nośnikiem. Moja paczka kaset z grami przeleżała na balkonie z szafce przez 15 lat i wszystko się wgrywa!
A w tym czasie były zarówno 30 stopniowe mrozy jak prawie 40 stopniowe upały.
Tylko trzeba je jeszcze mieć czym odczytać po tych 15-stu latach. Kilka lat temu chciałem sobie posłuchać muzyki z kasety to mi wciągło pogięło taśmę i tyle było ze słuchania  :-\
Nie wiem czy to wina sparciałych pasków napędowych czy czego ale od tamtej pory wolę nie dotykać. Do tego trzeba mieć sprawny odtwarzacz.
"Byte" Personal Computer
Брестское ПО средств вычислительной техники

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #9 dnia: 2025.02.20, 20:29:48 »
Powiem więcej, mojego znajomego jak naszło na słuchanie starych kaset i magnetofon (żaden jakiś wypasiony) po kilkunastu minutach odmówił współpracy to zaniósł go do osiedlowego naprawcy RTV.

Owy naprawca trzymał go jakieś dwa tygodnie po czym zadzwonił że naprawa będzie kosztowała 700 zł bo mechanizm do generalnego remontu, paski do wymiany a i ktoś w nim już grzebał wcześniej,  sam sprzęt był wart może coś połowę tego w/g cen na OLX.
Kiedy znajomy zrezygnował z naprawy to Pan naprawca był zdumiony i zniesmaczony decyzją klienta oraz skasował go jeszcze 60zł za diagnostykę podczas odbioru.

Kilka dni później znajomy ten wysłał go do mnie na paczkomat, a po rozkręceniu okazało się że wystarczyło zmienić pasek oraz dokleić nadłamany kawałek plastiku w mechanizmie i było po robocie.
Przy okazji było drobne czyszczenie i smarowanie a magnetofon gra do dzisiaj. ;)

Żeby nie było, przytoczona historia to nie autoreklama bo ja nie mam czasu na takie zabawy a chciałem jedynie uświadomić że to nie jest tanie hobby.  :P
« Ostatnia zmiana: 2025.02.20, 20:44:05 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #10 dnia: 2025.02.20, 23:29:43 »
Toż to Amstradowy font na tych okładkach kaset. :)

Gelip

• WinXP 64-bit on a modern PC (ISO boot.wim + install.wim)
« Odpowiedź #11 dnia: 2025.02.21, 07:29:56 »
okazało się że wystarczyło zmienić pasek oraz dokleić nadłamany kawałek plastiku w mechanizmie i było po robocie.
Przy okazji było drobne czyszczenie i smarowanie a magnetofon gra do dzisiaj. ;)
Może i coś w tym jest - w końcu te magnetofony działały długo i nic się złego nie działo - nie wciągało taśmy a ileż razy się przewijało, stop, rewing, fast forward.
Ja jednak nie lubię mechanicznych rzeczy i nośników, które są w nich używane - już przejechałem się na kasetach, dyskietkach, płytach CD nagrywanych w nagrywarce (nie tłoczonych) a nawet czasami na pendrive'ach USB. Preferuję używanie obrazów cyfrowych nośników czyli muzyka w MP3, gry ZX Spectrum w plikach TZX, TAP, obrazy dyskietek IMA, płyt ISO itd.
Już to pisałem kilka razy - dla mnie kaseta może sobie ładnie wyglądać i stać na półce ale jak chcę przypomnieć stare czasy to nie robi mi różnicy że wczytuję grę za pomocą odtwarzacza MP3 z pliku TZX lub z emulatora po wyłączeniu wszelkich fast loading - tak aby wgrywanie było w normalnej prędkości - jakby z taśmy. Mam wtedy te świetne oryginalne loadery i grafiki w czasie wczytywania gry - oczywiście żaden emulator tylko prawdziwy sprzęt aby dotknąć klawiatury czy joysticka a obraz na TV CRT najlepiej przez kabel SCART.
Co do kaset to pamiętam iż mimo że miałem sprawny odtwarzacz to nie mogłem wgrać niektórych gier z kaset które kupiłem na lokalnym "ryneczku" - tak, regulowałem głowicę a i tak udawało się tylko wczytać np. loader gry z napisem by Bill Gilbert czy podobnym.
"Byte" Personal Computer
Брестское ПО средств вычислительной техники

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #12 dnia: 2025.02.21, 11:34:06 »
Gdzieś miałem kilka kaset dla ATARI 8-bit.
Kasety były sygnowane "Grubcio Studio".
Poza tym, nagrane były w jakimś systemie Turbo obowiązującym w tamtym okresie.
Jak znajdę, to wstawię ich zdjęcia.

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #13 dnia: 2025.02.21, 12:32:29 »
Od Grubcia to najpewniej w Turbo 2000. Na atarowskim forum mamy cały wątek na temat tego "dystrybutora".
Zielono mi... w temacie Spectrum. Ale zawsze się można douczyć.

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #14 dnia: 2025.02.21, 19:32:26 »
Ja też mam trochę takich kaset z takimi drukowanymi wkładkami. Jedne z podziałem na np. "GRY TEKSTOWE", "PROGRAMY UŻYTKOWE". Inne opisane jako RAF'90 albo RAF'91 (tak mi się kojarzy), "Disked by KICIA" :D
Jak odnajdę, to wrzucę zbiorcze foto- zaciekawi kogoś, to zrobi się ładne skany.