To nawet nie font tylko obrazek który ma nabierać ludzi którzy nie patrzą z bliska.

Wersja w MODE 1 ma czytelne literki za to żałosną tęczę. Zapomniałem że mam programik z Bajtka do mieszania trybów.

Miałem przed laty okazję narysować samochodzik w Art-Studio na C64, i przeglądałem instrukcję obsługi do wersji na Spectrum. Pamiętam że stwierdziłem wtedy, że w obu nie ma z połowy opcji jakie są w Amstradoskiej. Ale za to ta działa tylko na 128 i posiadacze tańszych CPC muszą się męczyć z jakimiś dziadoskimi programami graficznymi.

A dwa screeny z Art Studia wklejałem w tym temacie na wcześniejszych stronach.

Myszka AMX i Dżoj korzystają z tych samych sygnałów, ale są różnie interpretowane zależnie co wybierzemy w opcjach. Domyślne jest Joy. Który im dłużej trzymasz skierowany w jakimś kierunku tym szybciej przesuwa się wskaźnik. Z takim ustawieniem myszka zachowuje się dziwnie. Zmień to w opcjach "Misc./Imput devices". Ustawiając jako AMX wskaźnik przesuwa się tak szybko jak myszka, lub jeśli używamy joya ze stałą prędkością i trudniej wtedy precyzyjnie o pikselek przesunąć.

Zdaje się że do obu kompów ludzie równie rzadko sobie myszki podłączali.

Paletę się zmienia wchodząc w Palette, a tam wybierasz sobie kwadracik z kolorem (w mode 1 widać zmiany tylko w 4ech z lewej). Potem pionowym z lewej ustawiasz kolor wybierasz od 0 do 26 jak ma ten kolor z kwadrata wyglądać. Kolejne suwaki na prawo to jakby kolejne 11 klatek animacji kolorami. Każdy kolor może mieć sekwencję 12 kolorów w jakie się będzie zmieniał. Cycle włącza czy mają się zmieniać czy stać. Oryginalny program zajmuje całą dyskietkę, bo ma pełno pędzli, fontów i kilka obrazków które demonstrują jego możliwości.